Wednesday, July 8, 2015

Bărcuţe de dovlecei cu carne tocată



Este piaţa plină de dovlecei de câteva săptămâni bune şi pentru că îmi plac preparaţi în diverse feluri, de data asta i-am gătit sub formă de bărcuţe umplute cu carne tocată.

Când eram mici, mama noastră ne făcea adesea şniţele din dovelcei cu mujdei de usturoi. Deja îmi plouă în gură când mă gândesc! Anul ăsta nu am făcut şniţele, dar am încercat chifteluţe cu brânză. Un adevărat deliciu pentru care voi posta reţeta în curând.

Până atunci, să vă povestesc despre bărcuţe. Am făcut o cantitate mică pentru că în acelaşi timp am gătit şi pacheţele de vinete cu carne tocată (reţeta aici). Şi pentru că mi-a mai rămas aluat, am umplut şi un ardei gras. Rezultatul a fost la fel de delicios.

Ce am folosit:

- un dovlecel
- 200 g carne tocată porc şi vită (se poate folosi orice tip de amestec şi indicat ar fi să tocăm carnea acasă, dacă avem cu ce. Eu nu am avut, aşa că am cumpărat gata tocată)
- două linguri de ulei
- 100 g telemea
- două roşii
- doi căţei de usturoi
- o ceapă verde
- 150 ml suc de roşii
- verdeaţă (mărar, pătrunjel)
- sare, piper după gust 
- oregano (opţional)


Cum am procedat:

Într-o tigaie, am pus la călit în ulei, ceapa şi un căţel de usturoi tocate mărunt, am adăugat carnea tocată, mestecând pentru un minut-două, am adăugat sarea, piperul şi roşiile tăiate cubuleţe şi am lăsat să scadă bine. La final, am adăugat verdeaţa tocată.

Am tăiat dovleceii în jumătăţi, pe lungime, i-am scobit, punând deoparte miezul pentru chifteluţe, i-am uns cu puţin ulei, am presărat un vârf de sare şi i-am umplut cu amestecul de carne tocată. 

Apoi am zdrobit al doilea căţel de usturoi, l-am călit în puţin ulei şi am adăugat sucul de roşii şi oregano, lăsând să fiarbă la foc mic până s-a îngroşat sosul. Conform reţetei iniţiale, nu se pune şi oregano, dar am adăugat puţin pentru mai multă aromă.

Când sosul a fost gata, l-am adăugat peste dovleceii umpluţii, pe care i-am pus într-un vas termorezistent şi i-am dat la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 180°C. În ultimele 10 minute, i-am scos şi am adăugat telemeaua rasă deasupra, lăsându-i în continuare în cuptor la aceeaşi temperatură.

Când au fost gata i-am scos şi am servit cu poftă :)

Alături de dovlecei, am pus şi ardeiul tăiat jumătăţi.

Spor şi poftă să aveţi!

Izabela ツ

P.S.: Se poate adăuga, dacă se doreşte şi smântână la servire.








2 comments:

  1. chiar o sa incerc, arata teribil de bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, și sunt și foarte gustoase. Sper că ai reușit să le prepari între timp :)
      O seară liniștită!

      Delete

Un 2024 cât mai bun!

Pexels: Jill Wellington Sunt aproape 3 ani de când nu am mai scris aici și mai pe nicăieri. Prioritățile au fost altele, viața s-a scurs ori...