Monday, June 22, 2015

Pacheţele din vinete cu carne tocată



Atât de mult iubesc vinetele (deşi stomacul meu nu prea le suferă), încât vara, pe lângă clasica şi delicioasa salată de vinete, îmi place să încerc tot felul de combinaţii şi de reţete noi cu această legumă.

Recunosc, aproape de fiecare dată când caut să gătesc un fel de mâncare nou, mă gândesc nu numai să fie ceva gustos, dar şi să aibă un aspect final deosebit, creativ, artistic :) Pur şi simplu nu mă pot abţine.

De aceea, am ales această reţetă care se face foarte uşor, gustul şi aspectul fiind de nota 10+!

Am folosit doar o vânătă deoarece am preparat o gustare rapidă. Se pot dubla cantităţile de mai jos sau sau se poate improviza, după gustul şi dorinţa fiecăruia.

Ce am folosit:

- o vânătă medie lungă
- 150 gr carne tocată de porc (se poate folosi şi de vită sau amestec)
- o lingură de orez
- două roşii medii decojite
- două cepe verzi
- un ardei gras mic
- 3 linguri ulei (de măsline)
- verdeaţă (pătrunjel, mărar, după gust)
- sare, piper
- scobitori
- opţional: câteva roşii cherry

Cum am procedat:

Am spălat vânăta, am tăiat-o fâşii, pe lung, de aproximativ jumătate de centimetru grosime. Mi-au ieşit 10 fâşii (pentru 5 pacheţele). Le-am dat cu sare ca să iasă apa din ele şi le-am pus pe o farfurie, pe şervete de bucătărie.

Între timp, într-o tigaie cu două linguri de ulei, am pus carnea tocată, ceapa tăiată fin, ardeiul cuburi, orezul, roşiile cubuleţe, sare şi piper după gust, şi am lăsat să se călească până a scăzut toată zeama şi a fiert orezul. Am amestecat din când în când iar la final am adăugat verdeaţa tocată mărunt.

Separat, la foc mic, am prăjit pe ambele părţi fâşiile de vânătă în uleiul rămas. Le-am pus apoi pe şervete de bucătărie şi, când amestecul de carne tocată a fost gata, le-am pus în cruce, două câte două. În centru, am pus o lingură din amestec şi l-am acoperit cu fâşiile, rezultând pacheţelul.

La jumătatea acestuia, am adăugat o roşie cherry pe care am străpuns-o cu o scobitoare pentru a nu se desprinde (mai mult pentru aspect).

Am dat la cuptor într-un vas termorezistent, la foc mediu şi după 15 minute au fost numai bune de servit. :)

Poftă bună!
Izabela

P.S. data viitoare voi pune şi nişte usturoi verde în compoziţia de carne tocată.




Wednesday, June 3, 2015

Spată de porc la grătar cu salată


Iubesc vara din foarte multe motive. Unul dintre ele este pentru că ne aflăm în sezonul salatelor şi al grătarelor. Chiar dacă locuiesc la bloc şi nu am în apropiere un spaţiu special amenajat pentru barbecue, am găsit soluţia potrivită, achiziţionând un grătar de aragaz pe care îl folosesc de vreo 4-5 ori pe săptămână, mai ales seara.

Pentru că pe căldurile astea, oricât de mult îmi place să gătesc, este copleşitor să petrec ore întregi în bucătărie. Unde mai pui că din acelaşi motiv, mâncărurile mai light cu o salată alături sunt o adevărată binecuvântare, iar silueta nu are de suferit :)

Acum două seri am făcut un grătar simplu din spată de porc. Un deliciu!

Ce am folosit:

- 400 g spată de porc (se poate mări cantitatea după pofta inimii)
- condimente după gust (am folosit ienibahar, piper, boia de ardei dulce, cimbru)
- o lingură de ulei de măsline (carnea folosită nu avea aproape deloc grăsime şi am utilizat uleiul pentru a nu fi prea uscată la final)
- sare 
- usturoi verde (opţional)

Cum am procedat:

Am feliat spata, am mixat condimentele cu uleiul de măsline şi sare, am uns feliile de carne cu acest amestec şi le-am pus pe grătar la foc mediu, întorcându-le de pe o parte pe alta din când în când până s-au făcut bine (cam jumătate de oră). Am presărat puţin usturoi verde tocat la final, pentru un plus de aromă.

Între timp, am pregătit salata din jumătate de salată verde şi ceapă verde. Am asezonat cu ulei de măsline, zeamă de lămâie şi sare după gust. 

Am servit cu poftă :)

Spor şi o vară cât mai răcoroasă! ツ

Izabela

Un 2024 cât mai bun!

Pexels: Jill Wellington Sunt aproape 3 ani de când nu am mai scris aici și mai pe nicăieri. Prioritățile au fost altele, viața s-a scurs ori...