Thursday, June 29, 2017

Prăjitură deșteaptă

Prima oară am mâncat prăjitură deşteaptă în copilărie. Printre multele feluri de prăjituri, a făcut-o mama şi pe asta. Foarte bună, pufoasă şi aromată! M-am întrebat mereu în sinea mea de ce este şi deşteaptă. Nu am întrebat pe nimeni, cred că voiam să lămuresc singură misterul. 😃

Acum doi ani am pregătit-o şi eu pentru prima dată. Când am văzut ce lichidă este compoziţia finală, înainte să o pun la cuptor, am crezut că este ceva în neregulă cu reţeta pe care o folosisem şi îmi venea să o arunc. Eram sigură că n-o să iasă nimic. Însă mama m-a asigurat că aşa trebuie să fie şi că se "alege" când se coace. "Se alege"? Hmmm... mă întrebam ce-o mai fi şi asta. Am pus-o la cuptor şi da, a ieşit, s-a ales, adică s-au format două foi cu cremă la jumătate, exact aşa cum trebuie. Un mare succes! Eram tare încântată mai ales că este, cum ziceam, extraordinar de bună. Să nu mai spun cât de uşor se face, dovada mai jos.


Ingrediente:

  • 9 ouă
  • 9 linguri de făină
  • 1 litru de lapte
  • 250g zahăr
  • 200g unt topit şi răcit
  • arome după gust (esenţă de rom, coajă de lămâie/ de portocală, esenţă de vanilie)

Cum se procedează:


Gălbenuşurile se separă de albuşuri. Într-un vas, se freacă gălbenuşurile cu zahărul până se albesc. Se adaugă untul topit şi răcit, apoi laptele, puţin câte puţin, amestecând continuu cu un mixer la viteză mică. După ce terminăm laptele, se adaugă şi aromele. Eu am folosit o esenţă de vanilie şi coaja de la o lămâie.

Într-un vas separat, albuşurile se bat spumă cu mixerul şi apoi se încorporează uşor făina în ploaie, amestecând încet, cu mişcări de jos în sus, pentru a păstra consistenţa pufoasă.

Când am terminat toată făina, compoziţia obţinută se adaugă peste cea de gălbenuşuri şi se amestecă delicat, până la omogenizare completă.

Compoziţia astfel obţinută, destul de lichidă, se toarnă într-o tavă tapetată cu unt şi făină şi se dă la cuptor pentru 25-30 minute, la 180°C până se rumeneşte frumos.

Când este gata, scoatem prăjitura din cuptor şi o lăsăm să se răcească bine pentru a o putea tăia în felii şi servi. Am decorat-o cu fructe de sezon din grădină. Nu fac parte din reţeta clasică, dar dacă tot le-am avut la îndemână, le-am folosit.

Poftă bună! 😊

Wednesday, June 14, 2017

Seri de iunie



în serile lungi de iunie,
iubirile au parfum de tei
şi gust de cireşe dulci.

câmpiile verzi, infinite,
ţes rochia înrourată a verii
sub sărutări aprinse de maci.

sufletele îngână cântece
de doruri cuprinse
în mănunchiuri de levănţică.

în serile lungi de iunie,
luna plină aţipeşte
când iubiri se-nfiripă sfioase.


Thursday, June 1, 2017

Viaţă de copil

Să ştii să faci joc oricând din orice, fără să te plictiseşti vreodată.

Să te ridici după ce ai căzut şi ai plâns, chiar dacă ţi-ai julit genunchii şi coatele, să te scuturi de praf şi să te întorci la joacă.

Să cânţi, să reciţi poezii, să dansezi ori de câte ori simţi că aşa vrei să te exprimi.

Să fii mereu vesel şi să râzi. Să râzi mult cu sau fără motiv, molipsindu-i şi pe ceilalţi cu starea ta de spirit.

Să ştii să priveşti lumea cu ochi senini şi curioşi, cu mintea şi braţele deschise, cu inocenţă, sinceritate şi cu sete de cunoaştere.

Să alergi după fluturi şi libelule, să zburzi liber pe câmpii şi prin păduri, încuindu-ţi grijile într-un sertar şi aruncând cheia.

Să culegi flori, să urmăreşti albinele cum roiesc prin grădini, să ştii să te bucuri şi de o zi cu soare, dar şi de o zi furtunoasă.

Să ştii să fii iar copil, să nu treacă o zi fără să zâmbeşti şi să laşi micile lucruri frumoase care ţi se întâmplă să-ţi descreţească fruntea.

Viaţa e mult prea scurtă ca să te porţi mereu ca un adult. Chiar dacă eşti unul.

Viaţa e mult prea scurtă ca să-ţi petreci tot timpul printre griji şi probleme. Ai puterea să le laşi deoparte, trebuie doar să vrei!

La mulţi ani, copii mici şi mari! 😊🍬🍒🍭



Sunday, May 28, 2017

Gânduri de vacanţă mare
















Vara, paşii te poartă în depărtări,
acolo unde, copil fiind, umblai desculţ,

unde arşiţa parfumează piersici
cu rotunjimi sfioase de fată mare,

unde soarele îmbujorează cireşele
în sărutări dulci, sângerii,

unde august pune umbre vineţii
peste prune ascunse printre frunze,

unde fluturi cu aripi diafane aţipesc
pe flori cu suspine purpurii

şi albinele nu încetează a vizita
fiecare miez galben de polen.  

Vara la ţară scrijeleşte lungi poveşti, 
le strânge-n tolbe fermecate
şi le împrăştie în suflete
cu gust dulce-amărui de dor
şi de vacanţă mare...

Monday, May 22, 2017

Friday, April 21, 2017

21 aprilie - Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei & Ziua Ceaiului

Mama îmi povestea că se aştepta să mă nasc în luna mai. Dar m-am grăbit să cunosc lumea ceva mai devreme, într-o zi din aprilie cu cireşi înfloriţi, cu grădini pline de zumzete şi aripi colorate, cu păduri îmbrăcate în verde crud, cu parfum de flori de liliac înălţându-se până la cer. În aceeaşi zi în care se sărbătoresc în lume Ziua Creativităţii şi Ziua Ceaiului, două lucruri importante pentru mine, care mă inspiră şi mă fac să cred că nu există coincidenţe.

În toţi anii de şcoală, că avea sau nu motiv să se trezească de dimineaţă, mama se scula cu un sfert de oră înaintea noastră şi ne pregătea ceai de tei pe care-l beam mai ales cu pâine unsă cu unt şi dulceaţă făcută în casă.

Bunica, Dumnezeu s-o ierte, îşi prepara foarte des ceaiuri din diverse plante medicinale pentru tot felul de afecţiuni şi dureri pe care le avea. Culegea tot ce avea nevoie din grădină, din pădure sau de pe câmp, din locuri ferite de poluare, din locuri cu aer curat şi ploi ce nu otrăveau plantele, ci le hrăneau, cât să fie pline doar de substanţe benefice trupului.

Mai târziu, am început să iubesc ceaiul şi să-l integrez în ritualurile mele preferate de relaxare, mai ales în zilele friguroase şi ploioase. Ceaiuri de plante medicinale sau de fructe, cu arome puternice. energizante sau relaxante, la pliculeţ sau vrac, am încercat de-a lungul anilor numeroase sortimente şi satisfacţia a fost de fiecare dată aceeaşi. 

Sentimentul de linişte care vine la pachet cu băutura fierbinte m-a însoţit de multe ori în momentele de creativitate, fie când am scris, sau am gătit, sau am realizat fotografii sau în alte momente din viaţă când am încercat să fac ceva frumos în fiecare activitate.  📚🍵🎜👓🌸


 

Un 2024 cât mai bun!

Pexels: Jill Wellington Sunt aproape 3 ani de când nu am mai scris aici și mai pe nicăieri. Prioritățile au fost altele, viața s-a scurs ori...