Wednesday, October 14, 2015

Anotimpul căderilor

sursă

 
Cad fructe, zdrobindu-se de pământ într-un ultim sărut dulce-amărui
Cad frunze, cu foșnet firav și trist de octombrie
Cad lacrimi din cer, alinând îndelungi arșițe și dureri ascunse

Cad suflete, vărsându-și amarul în cupe învechite
Cad brume cu mângâieri reci pe tufănele zgribulite
Cad gânduri neînțelese în jurnale, rânduri-rânduri

Cad tăceri înlăcrimate peste scrisori uitate prin sertare
Cad petale, frângându-se haotic în culori pastelate
Cad pleoape și se odihnesc după nopți prea lungi de vară

Cad cuvinte, golind suflete încărcate de prea mult soare, de prea mult nor
Cad clipe la-ntâmplare și se scurg prea grăbite spre infinit
Cad semințe pe pământul obosit după un an roditor

Cad stele împletite cu dorințe ce poate se vor împlini cândva
Cad note pe un pian prăfuit, odihnă degetelor acum amorțite
Cad amintiri șoptite lângă portretele de pe-un perete îngălbenit

Cad struguri cu parfum din trecut printre ploi mohorâte și reci
Cad frunze grele de nuc pictate în arămiu de o mână nevăzută
Cad ultimele bătăi de inimă printre straiele bălai ale verii...

Toamna...

Saturday, October 3, 2015

În căutarea visului pierdut

sursă

Sunt momente când îţi aşezi toate visurile, speranţele, iluziile într-o cutie şi le dai uitării, ca şi cum nu ar fi fost ale tale niciodată...

Până într-o zi, când ţi se face dor şi le scoţi rând pe rând de printre vechituri, le scuturi de praf, le dai aripi şi le urmezi orbeşte până la împlinire!




Thursday, August 20, 2015

Într-o zi ca asta...

sursă

Mi-aş face un ceai fierbinte, aş lua o carte bună şi m-aş înfofoli în pat la căldură, admirând şi lăsându-mă inspirată de frumuseţea ploii.

Mi-aş lua agenda şi aş mâzgăli nişte gânduri fără sens ce curg la fel de haotic precum stropii de ploaie care bat în geam fără sfială.

Mi-aş permite să visez cu ochii deschişi, lăsându-mi imaginaţia să umble teleleu, să danseze desculţă prin ploaie, în locul meu, fără umbrelă.

M-aş bucura de liniştea sufletească pe care ropotul ploii mi-o dă de fiecare dată şi aş uita de agitaţia cotidiană, de obligaţii, de griji.

Într-o astfel de zi, asta mi-ar plăcea să fac. Dar azi nu. Azi trebuie să muncesc. ツ

Monday, August 3, 2015

Emma's Pages (8)

source

- Where to go when you don't find anywhere the silence and peace you are looking for, when you feel so overwhelmed by the people and by their endless blah-blah? 
- Isn't your soul good enough for that?
- My soul?! Ha!... That's the loudest and noisiest place I've ever been, dude!, she replies laughing.

Wednesday, July 29, 2015

Emma's Pages (7)

source
- It was one of the most beautiful things I have ever lived and felt..., Emma said with sparkling eyes. 
- And then??, Annie asked bewildered and impatient.
- You see, it was too much magic in one single place of the world, there was much more magic than two people could ever handle together. It was... beautifully overwhelming. This is why we broke up.
- Huh? You have to be kidding me, Annie jumped with frustration.
- I knew you wouldn't understandEmma said with a half-sad, half-amused smile and left the house, getting lost in the fresh air of the garden.


Wednesday, July 8, 2015

Bărcuţe de dovlecei cu carne tocată



Este piaţa plină de dovlecei de câteva săptămâni bune şi pentru că îmi plac preparaţi în diverse feluri, de data asta i-am gătit sub formă de bărcuţe umplute cu carne tocată.

Când eram mici, mama noastră ne făcea adesea şniţele din dovelcei cu mujdei de usturoi. Deja îmi plouă în gură când mă gândesc! Anul ăsta nu am făcut şniţele, dar am încercat chifteluţe cu brânză. Un adevărat deliciu pentru care voi posta reţeta în curând.

Până atunci, să vă povestesc despre bărcuţe. Am făcut o cantitate mică pentru că în acelaşi timp am gătit şi pacheţele de vinete cu carne tocată (reţeta aici). Şi pentru că mi-a mai rămas aluat, am umplut şi un ardei gras. Rezultatul a fost la fel de delicios.

Ce am folosit:

- un dovlecel
- 200 g carne tocată porc şi vită (se poate folosi orice tip de amestec şi indicat ar fi să tocăm carnea acasă, dacă avem cu ce. Eu nu am avut, aşa că am cumpărat gata tocată)
- două linguri de ulei
- 100 g telemea
- două roşii
- doi căţei de usturoi
- o ceapă verde
- 150 ml suc de roşii
- verdeaţă (mărar, pătrunjel)
- sare, piper după gust 
- oregano (opţional)


Cum am procedat:

Într-o tigaie, am pus la călit în ulei, ceapa şi un căţel de usturoi tocate mărunt, am adăugat carnea tocată, mestecând pentru un minut-două, am adăugat sarea, piperul şi roşiile tăiate cubuleţe şi am lăsat să scadă bine. La final, am adăugat verdeaţa tocată.

Am tăiat dovleceii în jumătăţi, pe lungime, i-am scobit, punând deoparte miezul pentru chifteluţe, i-am uns cu puţin ulei, am presărat un vârf de sare şi i-am umplut cu amestecul de carne tocată. 

Apoi am zdrobit al doilea căţel de usturoi, l-am călit în puţin ulei şi am adăugat sucul de roşii şi oregano, lăsând să fiarbă la foc mic până s-a îngroşat sosul. Conform reţetei iniţiale, nu se pune şi oregano, dar am adăugat puţin pentru mai multă aromă.

Când sosul a fost gata, l-am adăugat peste dovleceii umpluţii, pe care i-am pus într-un vas termorezistent şi i-am dat la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 180°C. În ultimele 10 minute, i-am scos şi am adăugat telemeaua rasă deasupra, lăsându-i în continuare în cuptor la aceeaşi temperatură.

Când au fost gata i-am scos şi am servit cu poftă :)

Alături de dovlecei, am pus şi ardeiul tăiat jumătăţi.

Spor şi poftă să aveţi!

Izabela ツ

P.S.: Se poate adăuga, dacă se doreşte şi smântână la servire.








Un 2024 cât mai bun!

Pexels: Jill Wellington Sunt aproape 3 ani de când nu am mai scris aici și mai pe nicăieri. Prioritățile au fost altele, viața s-a scurs ori...