Friday, January 6, 2017

Astăzi este despre zăpadă





Aseară începuse deja să ningă. Cu fulgi firavi, timizi mai întâi, apoi din ce în ce mai mari. La un moment dat viscolea, iar străzile, trotuarele, copacii şi maşinile au căpătat haină nouă, albă, pufoasă, de câţiva centimetri.

De dimineaţă, treaba a devenit serioasă pentru că a nins continuu toată noaptea. Stratul de zăpadă este destul de gros. Oamenii au ieşit cu hărnicie la deszăpezit trotuare şi maşini.

Da, astăzi este despre zăpadă.
Pentru că prognoza meteo o va avea ca subiect principal.
Pentru că oamenii vor merge la muncă prin nămeţi.
Pentru că traficul în oraşele mari va fi din nou îngreunat.
Pentru că cei mici, după şcoală sau grădi, vor da buzna pe dealuri sau în parcuri să se bucure de săniuţă, de bulgăreală, de oamenii de zăpadă pe care îi vor construi. 
Pentru că voi privi de la fereastră dansul fulgilor de nea, atâta timp cât va dura.


Vă invit măcar astăzi, în prima zi de iarnă pentru unii dintre noi, să privim în jur cu suflet şi ochi de copil. Să lăsăm fulgii de zăpadă să ni se topească pe obrajii reci, să ne oprim pentru o clipă măcar să admirăm peisajele ce ni se ţes sub priviri, să zâmbim la frumuseţea iernii, a crăiesei ce îmbracă totul în alb, să ne bucurăm de magia ce ne-a fost dat să o simiţim, să mergem şi noi în parcuri sau pe dealuri să ne jucăm cu zăpadă, să facem "îngeraşi" şi să ne alergăm cu bulgări.

Cel mai mult mi-ar plăcea să fiu acasă acum, în oraşul natal, unde dimineţile după ninsori abundente au un alt farmec. Liniştea din pădurea înzăpezită sună diferit. Este atât de profundă, de magică, este de poveste şi îmi este tare dor să o ascult. Obişnuiam să mergem la pădure în astfel de zile, să ne trântim în zăpadă cu faţa în sus şi să simţim cu adevărat misterul iernii departe de lumea agitată şi întunecată.

Acolo, undeva la ţară, copacii acoperiţi de straturi groase stau nemişcaţi pentru că vântul nu îndrăzneşte să clintească nici măcar un fulg din nămeţii ce i-a modelat cu multă trudă. Cele câteva vrăbii care se încumetă să iasă, curioase de minunea ce s-a întâmplat peste noapte, ciripesc sfioase, căutând firimituri de pâine care să le alunge foame pentru o vreme. Ţurţuri ascuţiţi, sticloşi, răsar pe la streşini, decorând casele ce fumegă a căldură de la sobele în care ard lemne, case în care oamenii se adăpostesc la poveşti şi ceaiuri fierbinţi.

Da, iarna este atât de frumoasă. Şi aş iubi-o mai mult dacă nu ar fi atât de frig 😁





6 comments:

  1. Eu m-am bucurat de zăpadă, chiar dacă m-am deplasat cam greu cu mașina de dimineață. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Traficul mereu o ia razna când ninge, dar da, e frumos şi e păcat să nu ne bucurăm :)

      Un weekend plăcut îţi doresc!

      Delete
  2. La mulți ani,Izabela!
    Îmi place cum ai descris iarna,dacă nu ar bate vântul și ar ninge liniștit
    iarna ar fii mult mai frumoasă!
    Un An Nou plin de bucurii și sănătate îți doresc,draga mea!
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merci frumos :) Adevărat, vântul cam strică totul, dar iarna este frumoasă în general :)

      Un an nou minunat! :* :*

      Delete
  3. E super iarna când ninge. Chiar dacă traficul e puţin îngreunat zăpada e binevenită ! O zi frumoasă să ai !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, atmsofera este de basm!
      O zi plăcută! :)

      Delete

Un 2024 cât mai bun!

Pexels: Jill Wellington Sunt aproape 3 ani de când nu am mai scris aici și mai pe nicăieri. Prioritățile au fost altele, viața s-a scurs ori...