Sărată sau dulce, fină sau dură, un singur aliment, atât de multe denumiri
și tot mai multe preparate, care mai de care mai savuroase: brânza, un deliciu care merită un tratament aparte în succesiunea de popasuri
culinare ale zilei și, de ce nu, ale vieții.
Brânza a lăsat urme profunde în istoria gusturilor mele. Rafturile
memoriei îmi sunt înțesate cu preparate din brânză sub forma unor amintiri cu
greutate, așezate la categoria “Mmmmm… delicios!”, împărțită în mai multe
secțiuni.
La secțiunea “Copilărie”, îmi surâd
vesele niște pateuri cu brânză (mai mult apetisante decât vesele) care îmi întrerup
drumul spre școală și țin îmi fac stomacul fericit în pauza mare.
Mai sunt de reținut întâlnirile reușite dintre telemeaua proaspătă de oaie
cu roșiile abia culese din grădină, asezonate cu puțin ulei de măsline, sub o
ploaie înmiresmată de busuioc.
Și să nu uit de macaroanele cu
brânză ale bunicii, preparate în cuptor, la foc de lemne, în serile în care
nasurile turtite de fereastră se dezlipeau vrând-nevrând, simțind deliciul ce
aștepta aburind pe masa.
În aceeași secțiune, dar putând
foarte bine să încapă și la secțiunea “Adolescență”, găsesc nișet amintiri
prăfuite de pufuleți și biscuiți cu aromă de brânză, în care dădeam iama când
voiam ceva de ronțăit în sesiunile de lectură sau de leneveală în fața TV-ului.
Tot cam atunci, odată cu vârsta, am dezvoltat o combinație ciudată pentru unii,
dar încântătoate pentru papilele mele gustative: ați încercat vreodată salată
de boeuf cu telemea de vacă? Prespun că nu, dar ciudățenia asta a devenit un
obicei pe care îl păstrez și astăzi cu sfințenie pentru că e... pe gustul meu.
Pizza cu multă branză sau cașcaval, după caz, este tot o parte importantă
din anii zgubilitici din timpul liceului, când blatul subțire ar fi putut
oricând să cedeze sub stratul dublu de materie brânzoasă.
Mergând mai departe, la secțiunea “Tinerețe”
(cu bătrânețe la orizont), realizez că mâinile mele fac echipă bună cu pasiunea
pentru brânză, iar faptul că sunt fan al
acestui aliment este dovedit din plin de diversitatea culinară care a început
să prindă viață de ceva vreme în bucătăria mea. Poze? Nu există. De ce? Este simplu:
timpul pe care l-am avut la dispoziție să mă gândesc măcar sa fac o poză
preparatelor nu a fost suficent ca să țină la distanță pofticioșii care s-au
înfruptat din acestea “cât erau calde”.
Așadar, am trecut la ceea ce unii ar
numi “gastronomie sofisticată”. Un exemplu ar fi soufflé-ul de brocoli cu
brânză de oaie, care se desfăta leneș în cuptor la 160 de grade, până să mă
fascineze cu nuanțele de verde apetisant, ca mai apoi să îmi ofere satisfacția
de a fi luat o cină sănătoasă și care a meritat așteptarea.
Ca imediat să fie urmat de un cheescake, servit cu aceeași gentilețe cu
care respectivul desert a dat altă nuanță, alt gust, altă poveste zmeurei din
compoziția fină.
Evident, fiind fan brânză, clasica omletă cu brânză, nu încetează să îmi
facă cinste, mai ales când timpul se dovedește a-mi fi potrivnic.
Iar la secțiunea “Bătrânețe” – amintiri din viitor - cu siguranță voi avea ca și fel principal
faimoasele macaroane cu brânză ale bunicii. Că doar trebuie să-mi tratez și eu
nepoții ca la carte, nu? :-)
Concluzii : Am fost,
sunt și voi fi mereu fan brânză. Susțin și semnez! ;-)
Articol scris pentru SuperBlog 2013
Multumim si mult succes!
ReplyDeleteMulţumesc şi eu! :)
ReplyDelete