Monday, November 4, 2013

O zi cu Farmec



          




Sorina are 16 ani. Clasa a 9-a la un liceu local de artă. Visul ei este să ajungă designer. Weekendul trecut, cu ajutorul profesorilor, liceul ei a organizat un workshop pe diverse teme de specialitate, în conformitate cu materiile din aria curiculară. Urma să fie o zi frumoasă şi productivă de sâmbătă. Deşi noiembrie, vremea a ţinut cu ei, şi o parte din workshop a fost ţinut pe terasa localului care a găzduit activitatea.
                Sorina s-a pregătit intens pentru workshop. S-a documentat zile întregi şi a făcut o prezentare cu multe schiţe cu obiecte de vestimentaţie de care era tare mândră. A pus mult suflet şi a muncit chiar şi serile târziu, cu gândul să facă treabă bună, să le arate tuturor o mică parte din pasiunea ei şi, de ce nu, să-şi dieschidă o portiţă, cât de mică, spre îndeplinirea viselor ei.
                Însă, timp de două săptămâni cât dură pregătirea, mâncase haotic, nu dormise bine, tot pregătind  diverse lucruri pentru workshop şi se bucură aproape zilnic de o tabletă din ciocolata ei preferată. Suferea de acnee de vreo doi ani şi ştia că este destul de greu să o ţină în frâu. Ştia că trebuie să aibă grijă de stilul de viaţă, cu tot ce cuprindea el.
Dar de data aceasta îi scăpară intenționat aceste reguli și avu destul de mult de suferit. Spre sfârșitul săptămânii cu workshop-ul, acneea avansă atât de mult încât vineri nici nu merse la școală. Iar sâmbătă de dimineață, când se privi în oglindă rămăsese oripilată și începu să plângă în hohote pentru că tenul ei arăta mai rău ca niciodată. Mama ei, auzind-o, se grăbi să o consoleze, spunându-i că este ceva normal pentru vârsta ei, dar Sorina nici nu voia să audă. Tot ce știa era că nu putea să meargă așa la workshop. Se închise în camera ei și abia ieșise să mănânce la insistențele mamei.
În seara aceea nu vorbi cu nimeni. Stătu la biroul ei și desenă din greu. Tot ce i-a trecut prin cap. O mulțime de schițe și idei prinseră viață sub energia  interminabilă de care nu își dădea seama de unde o avea.
                Duminică dimineață vorbi cu prietena ei cea mai bună care îi spuse că la workshop s-au oferit diplome şi premii pentru creativitate şi eforturile depuse. Din nou, Sorina deveni tristă. Era tare deprimată.
                Mama ei se strecură discret în camera Sorinei și îi întinse un cadou cu un zâmbet uriaș pe buze. Aceasta își privi mama pentru câteva secunde. Draga ei mamă... O învățase atât de multe lucruri. O învățase să se îngrijească mereu, dar să nu exagereze niciodată, să nu își strice tenul cu machiaje pentru că este foarte frumoasă, în ciuda acneii care îi  mai dădea dureri de cap. Cel mai important, o învățase că e ok să nu fie perfectă. E ok să nu aibă un ten fără cusur, e ok să nu placă tuturor, e ok să mai ratezi șanse indiferent de motive, dar nu este deloc ok să cazi pradă depresiei din cauza asta. Pentru că oamenii sunt mai mult decât lasă să se vadă, sunt mai mult de cât frumusețea fizică, iar cei care nu știu să aprecieze altceva decât fizicul, vor avea cu siguranță multe de pierdut din cauza superficialității.
                Mama ei era o femeie foarte fumoasă. Și își ascundea bine vârsta, în ciuda faptului că nu folosea produse cosmetice aproape deloc. Îi zâmbi și ea și primi cadoul cu ceva mai mult entuziasm. Erau produse Farmec: un baton corector, care nu trebuia să lipsească din geantă, sublinie mama, un gel spumant antimicrobian, care trebuia folosit zilnic, dimineața și seara, și o cremă sebo-reglatoare purificatoare care face minuni ;)

Auzise de gama aceasta, Gerovital Plant Stop Acnee, dar...

                Studiindu-le pe fiecare în parte, Sorina își dădu seama că s-a plâns destul și că măcar acum e timpul să ia măsuri.
-          Ești fermecătoare, scumpa mea! îi spuse mama, îmbrățișând-o.
-          Mulțumesc, mami! Ești cea mai tare! îi răspunse, luând-o de mână, coborând în bucătărie unde savurară împreună un ceai verde cu lămâie.
Sorina era optimistă. Brusc nu mai conta  ce a pierdut. Coșurile i-au stricat într-adevăr o zi foarte importantă, dar știa că urmează și alte zile în care munca ei va fi apreciată, iar eforturile ei nu vor fi fost în zadar. Știa că în scurt timp își va recăpăta siguranța de sine și Farmecul.


Articol scris pentru SuperBlog 2013

No comments:

Post a Comment

Un 2024 cât mai bun!

Pexels: Jill Wellington Sunt aproape 3 ani de când nu am mai scris aici și mai pe nicăieri. Prioritățile au fost altele, viața s-a scurs ori...