Ingrediente
- o bunică trecută prin multe, dar încă în putere și pusă pe făcut cozonaci și sarmale
- 3 perechi de ochi năzdrăvani, aka nepoții, așteptând ca bunica să înceapă magia
- o sobă ca la țară, cu plită și cuptor cu lemne, secretul gustului minunat al bucatelor
- colinde tradiționale pe fundal, redate de aparatul de radio, demn de muzeul satului
- o zi în care cerul cerne cot la cot cu bunica
- o masă încărcată cu tot felul de ingrediente și unelte speciale
Mod de preparare
Bunica se
trezește cu noaptea în cap, în timp ce nepoțeii încă se mai bucură de ultimele
vise la căldură, cu aromă de scorțisoară, coajă de lămâie rasă și vanilie,
pregătite cu o îndemânare ce numai o singură persoană pe lume o are.
Bunica se mișcă
umitor de repede, în ciuda vârstei și a durerilor de șale pe care le acuză
frecvent. Nimic nu o poate împiedica să pregăteacă o masă de Crăciun cum numai
la ea acasă s-a pomenit. Unde bucatele parcă vin din poveștile savuroase ale
lui Creangă, unde căldura de la soba cu foc de lemne îi îmbie pe toți, cu mic
cu mare, să stea la taclale până la miezul nopții.
Pe jumătate
adormiți, cei trei prichindei leneși se trezesc când bunica tocmai începe să frământe
cozonacii. Nimeni nu mișcă, nimeni nu mai clipește! Este cel mai frumos moment,
fascinant pentru copii, sacru pentru blânda bătrână. Este un ritual care
durează prea mult pentru ca cineva să țină socoteala, dar bunica știe exact
când este suficient. Cât ai clipi, așterne aluatul bine bătut în tăvile ce așteaptă cuminți deasupra cuptorului, unde vor
sălășlui în continuare o bună bucată de vreme până când rezultatul va fi pe
măsura așteptărilor.
Între timp,
bunica pregătește sarmale cu mireseme necunoscute de către căpșoarele ce se
ițesc curioase pe după bunica. Taaaare ar mai dori să guste din aluatul pufos
și moale, dar până nu va căpăta numele de drept “cozonac”, nu au voie, iar
bunica nu acceptă nici o abatere de la regulă. Așa că se resemnează și privesc admirativ
cum două mâini dibace împachetează sarmale într-un stil aparte.
Iar când domnii
cozonaci sunt scoși cu grijă din cuptor și puși la loc de cinste, locul le este
luat de sarmalele care vor fi coapte preț de câteva ore până când vor căpăta
savoare inconfundabilă al cărei secret doar bunica îl știa.
Mmmmmm, sarmale
și cozonaci, îmi spun cu amintirile astea în gând, plimbându-mă de colo-colo
prin supermarket, cu coșul aproape plin. Deși mai este până la Crăciun, mi-am
luat deja angajamentul că voi juca rolul de gazdă pentru opt invitați. Dar oare
voi fi la înălțime? Oare pot să redau câtuși de puține vremurile de demult? Cu arome de vis, cu un gust ireal, dar atât de adevărat încât puteam să crăp
mâncând, că nu mi-ar fi păsat. Uffff... ce gusturi avea copilăria! Ce arome! Ce
imagini! O poveste întreagă avea loc de marile sărbători. Bunica era ingredientul
principal al Crăciunului fericit. Nici măcar Moșul și cadourile lui nu puteau
concura cu magia prezenței ei în sufletele și în viețile noastre. Totul ieșea
perfect, toată lumea râdea, se simțea bine, mânca pe săturate și se minuna că an
de an, cea mai frumoasă sărbătoare a iernii are același farmec mereu și mereu. Avea
grijă bunica...
Dar ea nu mai este...
iar cozonacii de la supermarket nu se compară câtuși de puțin cu ce ieșea din
mâna ei. Și mie nu-mi ies deloc așa buni. Nu prea i-am moștenit talentul, ce-i
drept. Daaaaar, știu ceva ce ar putea fi pe măsura așteptărilor, ceva ce m-ar
putea ajuta să reconstitui un Crăciun “ca la carte”, chiar dacă rețeta s-a
schimbat între timp. Am găsit ieri pe Marketonline.ro,
la secțiunea Încorporabile. Am
identificat un Cuptor Încorporabil Hotpoint Ariston FH 83 IX/HA. Are... de toate. Dar cel mai mult mi-au atras
atenția trei funcții extrem de importante:
·
creșterea
aluatului
·
multi
coacere
·
produse
de patiserie tradiționale
M-au ajutat să
iau foarte rapid o decizie. Trebuie să îl cumpăr, cât mai curând, înainte de
sărbători. Motivul: are funcții de bunică! Exact ce-mi trebuie
pentru ca totul să iasă perfect! Poate-poate cu ajutorul acestei minunății voi
fi mai motivată să devin o gospodină. Nu știu cum o să reușesc, dar trebuie. Îmi
doresc tare mult să continui tradiția gastronomică ce persistă la noi în
familie de atâtea generații. De dragul mamei, de dragul bunicii... de dragul
amintirilor.
Articol scris pentru SuperBlog 2013
No comments:
Post a Comment